Συνολικές προβολές σελίδας

6 Αυγ 2011

Αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών SETI


Αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών

SETI

O Γαλαξίας μας είναι ένας από τους 100 δισεκατομμύρια Γαλαξίες που υπάρχουν στο Σύμπαν και που μπορούμε να τους παρατηρήσομε.

Ο Ήλιος μας είναι ένα από τα 300 δισεκατομμύρια άστρα που ανήκουν στο Γαλαξία μας. Αστρονόμοι και αστροφυσικοί πιστοποιούν ότι ο Ήλιος μας και ο Γαλαξίας μας είναι αντικείμενα συνηθισμένα και δεν είναι διαφορετικά από τους άλλους Γαλαξίες και τα άλλα άστρα του Σύμπαντος.

Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη των ερευνών απέδειξε ακόμη ότι οι πλανήτες δεν είναι μια σπάνια εξαίρεση, αλλά είναι ένα φυσικό κομμάτι της όλης διαδικασίας σχηματισμού των άστρων. Έτσι, έχει εκτιμηθεί ότι, το πλήθος των πλανητών μπορεί να είναι τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο στο δικό μας Γαλαξία.

Βιολογικά πειράματα που έγιναν εφαρμόζοντας φυσικές πηγές ενέργειας, όπως ο ηλεκτρισμός και η θερμότητα, σε συνθήκες που αποτελούσαν την αρχέγονη ατμόσφαιρα της Γης, δημιούργησαν άθελά τους τα θεμελιώδη οργανικά συνθετικά στοιχεία που αποτελούν τη χημεία της ζωής.

Οι ραδιοαστρονόμοι ανακάλυψαν ότι τα μόρια και τα άτομα που αποτελούν τη βάση της ζωής, όπως το υδρογόνο, το άζωτο, το οξυγόνο, ο άνθρακας, το πυρίτιο και ο φώσφορος, υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες ακόμη και στα βάθη του διαστρικού διαστήματος.

Οι Γεωλόγοι απέδειξαν ότι η Γη παρέμεινε χωρίς ζωή, μόνο για ένα μικρό κομμάτι της ηλικίας της, και ότι οι πρώτοι μονοκυταρικοί οργανισμοί αναπτύχθηκαν αμέσως μετά το σχηματισμό του πλανήτη μας.

Ως συνισταμένη των παραπάνω θεωριών, μπορούμε να πούμε, να ελπίζομε, ότι η απλή εκείνη ζωή εξελίχθηκε σε προηγμένο τεχνολογικά πολιτισμό και θα δούμε παρακάτω με τι τρόπο το πρόγραμμα SETI τον αναζητά.

Που και πως λοιπόν θα αναζητήσομε την απόδειξη ύπαρξης άλλων ζωντανών υπάρξεων μέσα στο αχανές σύμπαν ;

Ένας άμεσος τρόπος για την αναζήτηση ύπαρξης νοήμονος ζωής στα περίχωρα του ηλιακού μας συστήματος, είναι η αναζήτηση κάποιου τεχνητού ραδιοσήματος που να προέρχεται από το διαστρικό χώρο. Αυτό είναι το πλέον αποτελεσματικό αλλά και γρήγορο μέσο επικοινωνίας που μέχρι σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας .

Όπως ξέρουμε, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα των πιο υψηλών συχνοτήτων που έχουν εκπεμφθεί από τη Γη, εξαπλώνονται με τη ταχύτητα του φωτός ( 300.000.000 m/sec )

γύρω από τον πλανήτη μας. Αλλά και εμείς οι Γήινοι, άνθρωποι, εκπέμπουμε αθέλητες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες.

Υπολογίζοντας ότι οι τεχνητές εκπομπές έχουν αρχίσει εδώ και 50 περίπου χρόνια πριν,

τα ραδιοσήματα αυτά radar και TV καλύπτουν μια σφαίρα γύρω από τον πλανήτη μας διαμέτρου περίπου 100 ετών φωτός. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας εξωγήινος πολιτισμός, κάτοχος της ίδιας τεχνολογίας και που βρίσκεται σε μια απόσταση από τον πλανήτη μας μικρότερη των 100 ετών φωτός, προσανατολίζοντας μια κεραία προς τη Γη και συντονίζοντας το δέκτη του στη σωστή συχνότητα, θα μπορούσε να δεχθεί τις εκπομπές μας.

Όλα αυτά παραμένουν αληθινά εφόσον ο θόρυβος βυθού του σύμπαντος δεν υπερβαίνει την ισχύ του σήματος που θα συλλαμβάνεται.

Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και μετέχουν εκατοντάδες χιλιάδες ερευνητές μέσο internet ελπίζοντας να συλλάβουν το πολυπόθητο σήμα προερχόμενο κάπου από το διάστημα.

Πηγή:http://www।tm।teicrete।gr/vhatz/Vita%20extraterrestre/SETI।html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου