Συνολικές προβολές σελίδας

5 Αυγ 2011

Τρεχούμενο νερό στον Αρη

Τρεχούμενο νερό στον Αρη



Δορυφόρος φωτογράφησε σκοτεινές ραβδώσεις σε διάφορες πλαγιές και κοιλάδες του Κόκκινου Πλανήτη. Εικάζεται ότι πρόκειται για ρυάκια αλμυρού νερού, σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες

Τρεχούμενο νερό σε πλαγιές στον Αρη δημιουργεί αυτά τα σχήματα κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Η ανακάλυψη τρεχούμενου αλμυρού νερού στον Κόκκινο Πλανήτη αυξάνει τις πιθανότητες να λυθεί το μυστήριο για το εάν τελικά ο γειτονικός μας πλανήτης μπορεί να συντηρήσει κάποια μορφή ζωής

Τεράστιο βήμα για την επιστήμη και το μέλλον των διαστημικών αποστολών αποτελεί ο εντοπισμός τρεχούμενου νερού στην επιφάνεια του Αρη από τη NASA! Αυτή η μεγάλη ανακάλυψη, που κάνει πολύ πιο πιθανή μια επανδρωμένη αποστολή στον γειτονικό μας πλανήτη, έγινε από τον δορυφόρο της NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) και όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο επικεφαλής της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν, "μας φέρνει πιο κοντά στο να διαπιστώσουμε εάν ο "κόκκινος πλανήτης" μπορεί να υποστηρίξει την ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής, αλλά και να επιβεβαιώσει ότι ο Αρης αποτελεί έναν σημαντικό μελλοντικό προορισμό για εξερεύνηση".

Οπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που έχει τραβήξει ο δορυφόρος της NASA, κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού του πλανήτη σε διάφορες πλαγιές και κοιλάδες εμφανίζονται σκοτεινές ραβδώσεις, οι οποίες τον χειμώνα εξαφανίζονται για να επανεμφανιστούν την επόμενη άνοιξη.

Οι συγκεκριμένες απότομες πλαγιές βρίσκονται σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη του νότιου ημισφαιρίου του Αρη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science, Αλφρεντ Μακ Γιούιν, "η καλύτερη εξήγηση γι' αυτό το φαινόμενο είναι ότι αποτελούν ρυάκια αλμυρού νερού".

Ολες οι ιδιότητες που εμφανίζουν αυτές οι γραμμές πάνω στην επιφάνεια του Αρη ταιριάζουν με αυτήν την υπόθεση, αφού η ύπαρξη άλατος στο νερό μειώνει τη θερμοκρασία στην οποία παγώνει το νερό και σε αυτές τις θερμοκρασίες που παρατηρούνται στην περιοχή ακόμα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το κανονικό νερό θα παρέμενε παγωμένο.

Καλοκαίρι
Μάλιστα σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι συγκεκριμένες ραβδώσεις φαίνεται να επιμηκύνονται όσο προχωρεί το καλοκαίρι και αυξάνεται η θερμοκρασία. Σημαντικό είναι και το στοιχείο ότι το πλάτος αυτών των ραβδώσεων-ρυακιών είναι εξαιρετικά μικρό σε σχέση με άλλα φαράγγια που έχουν εντοπιστεί στον Αρη.

Συγκεκριμένα το πλάτος τους είναι 0,5-5 μέτρα, ενώ το μήκος τους φτάνει μέχρι και μερικές εκατοντάδες μέτρα.

Αυτό, πάντως, που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες της NASA είναι γιατί το χρώμα αυτών των υγρών είναι σκούρο στις απεικονίσεις.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, είτε στεγνώνουν πολύ γρήγορα είτε πρόκειται για ρυάκια τα οποία τρέχουν κάτω από το έδαφος, αλλά σε πολύ μικρό βάθος από την επιφάνεια। Σύμφωνα με τον Μακ Γιούιν: "Οι ραβδώσεις αυτές δεν είναι σκούρες επειδή είναι υγρές. Είναι σκοτεινές για κάποιον άλλο λόγο. Το μυστήριο πιστεύω ότι θα λυθεί με περισσότερες έρευνες και πειράματα".

ΠΗΓΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου